Autokraak Ereveld eindigt op Waalbrug, A50

Zaterdagmiddag 26 januari, omstreeks 14:18 uur waren wij op bureau Veenendaal net gebrieft voor de late dienst toen de melding kwam dat een collega in vrije tijd uit Oost-Nederland achter een autodief aan zat.
De collega meldde aan de centralist van het OC( meldkamer politie, brandweer en ambulance in Utrecht) dat hij in zijn eigen auto achter de dief aan zat en dat ze via de Nude richting Wageningen reden. De collega gaf ook het merk, kleur en kenteken van de auto van de verdachte door. Direct reageerden drie éénheden waaronder ik zelf op deze melding. Met het gebruik van optische-en geluidssignalen reden wij via de Industrielaan en de Wageningselaan in Veenendaal op hoge snelheid via het Binnenveld naar Wageningen. De collega in vrije tijd zat nog steeds achter de auto met de verdachte. Kort hierna bleek het niet te gaan om een autodiefstal, maar om een diefstal uit een auto op de parkeerplaats van het Ereveld op de Grebbeberg. Ook zo’n boef willen wij natuurlijk graag naar binnen trekken. Omdat er uiteraad op hoge snelheid werd gereden en mijn politiebus toch iets minder stevig op de weg licht dan de Tourans van de collega’s , de collega’s op mij uitliepen en ik ’s avonds toch weer gewoon thuis wilde komen heb ik besloten om net buiten Wageningen de achtervolging te staken. Dit natuurlijk in de wetenschap dat mijn collega’s dichterbij de collega in vrije tijd en de verdachte kwamen. Via Renkum ging het richting de A50. Kort hierna kregen zij de auto van de collega en de auto van de verdachte in het zicht.
Het stopteken werd gegeven en de verdachte zette zijn voertuig stil waarna hij direct werd aangehouden. De verdachte is een 43-jarige man uit Nijmegen met zoals vaker, vele antecedenten op misdrijven. Met andere woorden: een bekende van de politie. De bij de diefstal uit de auto weg genomen tas is later terug gevonden in Rhenen. De collega uit Oost-Nederland had gezien dat de verdachte t.h.v. het tankstation op de Grebbeweg een tas uit zijn auto had gegooid. U zult zeggen: ‘wat een vreemde route’. Eens. 1.Autokraak plegen bij het Ereveld, 2. Vluchten in de richting van het station 3.Tas uit de auto gooien t h.v. Het tankstation, 4. Keren en via de Grebbeberg richting Wageningen. Ook dit gebeurt dus gewoon.
Melding:14:18 uur, aanhouding: 14:40 uur.
Kortom een ronde zaak zoals wij dat zeggen en daar doen wij het voor. Het was een spectaculair begin van weer een drukke late dienst.

Dankwoord
Hierbij willen wij onze collega werkzaam in de éénheid Oost-Nederland bedanken voor zijn fantastische inzet door met zijn auto de verdachte te blijven achtervolgen tot aan het moment van aanhouding.
#samensterk
Henk Heijting.

 

(Foto: politie)