Politie waarschuwt: Landelijke oplichting via Whatsapp

21/09

Foto: politie Rhenen

Lees hieronder hoe geraffineerd deze daders te werk gaan. De daders zoeken via open bronnen zoals Facebook, Instagram etc. naar relaties tussen mensen. Ze kiezen vervolgens een foto uit van iemand voor een fakeaccount op WhatsApp.

Ze starten een fakeaccount op WhatsApp en zoeken vervolgens contact met bekenden van degene van wie zij de foto gebruiken. Vaak beginnen ze met: ‘ Ik heb een nieuwe telefoon, dus sla mijn nieuwe nummer even op.
Dit is een pre-paidtelefoonnummer en dus een niet naar de verdachte te herleiden telefoonnumner.

Vervolgens creëeren de daders een band met hun slachtoffer(s) m.b.v. de informatie die de dader(s) van de social media afgehaald hebben. Hierna begint het aftroggelen van (veel)geld door te zeggen dat ze even krap zitten/schulden hebben maar snel rekeningen moeten betalen. Vaak zeggen de daders dat zij snel rekeningen moeten betalen van Pro Justitia en Menzis. Het rekeningnummer waarnaar de slachtoffers het gevraagde geld(vaak honderden euro’s)moeten overmaken is het rekeningnummer van een zogenaamde Moneymule(=geldezel). Dit is de katvanger die voor de dader zijn rekening ter beschikking stelt.

De dader vraagt ook of het slachtoffer nog even een foto maakt van de overboeking.
Momenteel behandelt een agent van de teamrecherche samen met een collega-rechercheur elders uit het land bijna 100 aangiften waar deze werkwijze is gevolgd. De totale schade bedraagt nu al €150.000. Maak dus nooit geld over na een verzoek via Whatsapp en wees voorzichtig met het delen via social media.

Bron: politie Rhenen